Op welke soorten verlof kan ik recht hebben?

0
12610
Verlof

Wanneer je in loondienst bent heb je recht op bepaalde soorten verlof. De meest bekende is natuurlijk de vakantie, maar ook ouderschapsverlof komt vaak voor. Ook zijn er verschillende types die in de cao of arbeidsovereenkomst opgenomen staan, dit wordt bijzonder verlof genoemd. In dit artikel laten wij zien op welke soorten verlof je recht kunt hebben omdat deze geregeld zijn in de Wet arbeid en zorg.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Ben je zwanger en in loondienst? Dan heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. In de wet is vastgesteld dat je recht hebt op 6 weken zwangerschapsverlof, vanaf de 34e week van je zwangerschap, en minstens 10 weken bevallingsverlof. Dit komt in totaal neer op minimaal 16 weken. Het bevallingsverlof kan eventueel verspreid opgenomen worden. Het verlof kan gewoon bij je werkgever aangevraagd worden, maar dit moet wel uiterlijk 3 weken voordat het verlof ingaat. Daarnaast heb je ook een verklaring nodig van je huisarts, verloskundige of gynaecoloog waarin de uitgerekende bevallingsdatum staat. Dit verlof mag, vanzelfsprekend, niet geweigerd worden.

Geboorteverlof

Ook als vader mag je verloof opnemen, dat heet geboorteverlof. Dit moet je echter wel doen binnen 4 weken nadat je kind geboren is, ook wanneer het kind in het ziekenhuis heeft gelegen. Informeer je werkgever daarom ook zo snel mogelijk na de geboorte van je kind, over wanneer je het geboorteverlof op gaat nemen. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk en ook dit deze mag niet geweigerd worden.

Ouderschapsverlof

Momenteel is het niet mogelijk doorbetaald te krijgen wanneer je met ouderschapsverlof gaat maar hier komt verandering in. Dit komt door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in een betaald ouderschapsverlof van twee maanden. Deze regeling gaat waarschijnlijk van start per juli 2022.

Adoptie of pleegzorg verlof

Wanneer jij als werknemer een adoptie- of pleegkind in huis neemt, heb je recht op verlof en een uitkering. De voorwaarde voor adoptieverlof is dat de adoptie door de rechtbank is uitgesproken. Voor pleegzorg geldt dat het kind op het adres van de pleegouder staat ingeschreven. Dit verlof duurt maximaal 6 weken.

Kortdurend en langdurend zorgverlof

Is er iemand in je omgeving ziek geworden en is diegene hulpbehoevend? Dan kun je een kortdurend of langdurend zorgverlof opnemen. Wel dien je dit zo snel mogelijk bij de werkgever aan te geven. wel kan het zo zijn dat de werkgever vraagt om enig bewijs, bijvoorbeeld een afsprakenkaart van de arts. In principe mag zorgverlof niet geweigerd worden tenzij het bedrijf hierdoor in ernstige problemen komt. Wanneer het verlof al is begonnen, mag de werkgever dit niet meer stoppen.

Calamiteiten en kort verlof

Dit verlof kan aangevraagd worden bij spoedeisende, onvoorzien of bijzondere omstandigheden en duurt dan ook maximaal een paar dagen. De werkgever betaalt het salaris in die dagen gewoon door. Het verlof mag niet geweigerd worden, wel kan de werkgever achteraf om bewijs vragen.

Lees ook: Wat is een arbeidsovereenkomst?