6.9 C
Amsterdam
vrijdag, april 16, 2021
Home Juridisch Overeenkomst problemen bij ondernemingsrecht

Overeenkomst problemen bij ondernemingsrecht

Er zijn binnen het ondernemingsrecht een aantal problemen die vaak voorkomen. Dit zijn problemen met betrekking tot de huurovereenkomst, samenwerkingsovereenkomst, arbeidsovereenkomsten, algemene voorwaarden, ingebrekestelling en de overeenkomst van opdracht. In dit artikel vertellen wij je precies wat deze verschillende onderwerpen precies zijn.

Huur overeenkomst

Wil je een woning verhuren, dan heb je een huurovereenkomst nodig. In die overeenkomst worden alle afspraken tussen huurder en verhuurder opgesteld. Op deze manier worden er vervelende situatie voorkomen.

Er zijn veel voorbeelden te vinden van verschillende huurovereenkomsten. Een overeenkomst kun je na eigen wens invullen met de gemaakte afspraken maar, hou er wel rekening mee dat deze afspraken rechtsgeldig zijn. Wanneer je een te hoge huurprijs rekent bijvoorbeeld, is de overeenkomst niet geldig. Daarnaast is het verstand de kale huurprijs apart in rekening te brengen van de prijs van het gas/water/licht. Op deze manier kan er geen onenigheid bestaan over de huurprijs.

Huurbescherming

Huurbescherming betekent dat de eigenaar van het huis, de verhuurde dus, de huur niet zomaar stop kan zetten. Zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen hebben huurbescherming, net als huurders met een hogere aanvangshuurprijs.

Samenwerkingsovereenkomst

Dit is een overeenkomst tussen twee of meer partijen. In die overeenkomst worden afspraken opgenomen voor de samenwerking die wordt aangegaan. Deze overeenkomst wordt bijvoorbeeld gemaakt voor een investering of een project. Ook kent een samenwerkingsovereenkomst verschillende vormen zoals een raamovereenkomst of een overeenkomst van opdracht.

Raam overeenkomst

Alle afspraken die in deze overeenkomst worden gemaakt zijn voor een bepaalde periode. Tijdens deze raamovereenkomst blijven alle vastgelegde afspraken geldig. In deze overeenkomst kun je de rechten en plichten vinden van beide partijen, samen met de financiële afspraken.

Samenwerkingsovereenkomst

Een samenwerkingsovereenkomst is makkelijk zelf op te stellen en er zijn dan ook veel voorbeelden over te vinden. Die voorbeelden kun je gebruiken en eventueel aanpassen. Wel is het verstandig de overeenkomst eerst nog even te laten controleren door een advocaat of jurist.

Arbeidsovereenkomsten

Alle afspraken die tussen de werkgever en werknemer gemaakt worden vind je in de arbeidsovereenkomst. Zodra je in dienst gaat en loon ontvangt, geldt deze overeenkomst. Je bent dan in loondienst, ook wel dienstbetrekking of dienstverband genoemd.

Algemene voorwaarden

Alle rechten en plichten van partijen staan in de algemene voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen ervoor zorgen dat het jou veel tijd bespaard omdat de klant precies weet waar hij aan toe is. Het is dan ook belangrijk dat een bedrijf zijn voorwaarden goed heeft opgesteld. Hierdoor loop je als ondernemer namelijk minder risico. Ook is het verstandig de voorwaarden regelmatig te (laten) controleren. De drie punten die sowieso in de algemene voorwaarden moeten staan, vind je hieronder:

  • Betalingstermijn: in de wet is vastgesteld dat de betalingstermijn 30 dagen is. wil je dit verkorten of verlengen, dan moet je dit vermelden in de algemene voorwaarden.
  • Aansprakelijkheid: als ondernemer kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade. Je mag niet al je aansprakelijkheid uitsluiten, maar in de voorwaarden kun je dit wel beperken door delen uit te sluiten.
  • Garantie: verkoop je aan ondernemers, dan zijn de garanties flexibel. Verkoop je aan consumenten, dan moet je je houden aan de wettelijke bepaling.

Ingebrekestelling bij overeenkomst

Wil je de overeenkomst ontbinden wegens wanprestatie, dan is er een ingebrekestelling nodig. Een wanprestatie gebeurt wanneer een partij zijn afspraken niet nakomt. Volgens de wet moet de schuldenaar dan in verzuim zijn. Een ingebrekestelling wordt altijd schriftelijk gedaan. Hierin staat een termijn vermeld waarin de schuldenaar zijn verplichtingen na moet komen. Deze termijn is meestal twee weken. Heeft hij na die twee weken nog steeds niet aan zijn verplichtingen voldaan, dan is hij in verzuim. Kan de schuldenaar zijn verplichtingen momenteel niet nakomen, dan kan er een ingebrekestelling opgesteld worden. hierin moet vermeld zijn dat hij voor het niet nakomen aansprakelijk is gesteld.

Overeenkomst van opdracht

In deze overeenkomst staat vermeld wat de twee partijen precies hebben afgesproken bij een opdracht. Zo staat erin wat de opdrachtnemer gaat uitvoeren voor de opdrachtgever. Het gaat bij de opdracht om het uitvoeren van een taak. De tegenprestatie hierbij is loon. Deze overeenkomst lijkt op een arbeidsovereenkomst, maar is niet precies hetzelfde.

Lees ook: Wat is het ondernemingsrecht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Het belang van een gezonde akoestiek op kantoor

Je hoort in deze tijd van thuiswerken vaak van medewerkers dat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. Dit geeft stof tot...

Het hout in de kantoortuin aanpakken

Ben je nog wel tevreden met het tuinhuisje en de schutting, maar vind je de uitstraling niet meer zo mooi? Je zou ervoor kunnen...

De kracht van proactieve advisering bij het voorkomen van ziekteverzuim

Dat je als werkgever goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers wilt creëren, staat buiten kijf. Een veilige werkomgeving en een prettige sfeer dragen bij aan...

Ergonomische bureaustoelen voor een gezonde werkplek

Om een bijdrage te leveren aan de productiviteit en het werkgeluk van je personeel bied je de juiste kantoormeubelen aan. Ergonomische kantoormeubelen zijn een...