6.9 C
Amsterdam
maandag, oktober 26, 2020
Home Starter/ ZZP De verschillen tussen een zzp'er, freelancer en een eenmanszaak

De verschillen tussen een zzp’er, freelancer en een eenmanszaak

Zowel het woord zzp’er als freelancer en eenmanszaak worden gebruikt als je het hebt over kleine ondernemers. Zo is een freelancer altijd een zzp’er maar andersom is dit niet altijd het geval. Daarnaast hebben de meeste freelancers een eenmanszaak, maar is een eenmanszaak lang niet altijd een freelancer. Hoe dat nou allemaal precies zit en wat de verschillen zijn, lees je in dit artikel.

Wanneer spreek je van een freelancer en wanneer een eenmanszaak?

De meeste freelancers hebben bij hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel gekozen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit houdt in dat de freelancer de oprichter en de enige eigenaar is van zijn onderneming. Echter is dit andersom niet zo. Een freelancer kan ook kiezen voor een andere rechtsvorm, zoals een VOF of de BV. Daarnaast zijn er ook eenmanszaken van ondernemers die zelf geen freelancer zijn. Dit kan komen doordat de eenmanszaak personeel in dienst heeft of actief is in de detailhandel.

Wanneer ben je een freelancer en wanneer een zzp’er?

Zzp betekent Zelfstandige Zonder Personeel en met freelancers worden meestal professionals bedoeld, voornamelijk in de zakelijke dienstverlening. Toch worden freelancers vaak voor hetzelfde gezien als zzp’ers en voor een groot deel klopt dat ook. Een freelancers heeft namelijk meestal geen persoon in dienst, zijn uiteraard gespecialiseerd in hun vak en bieden hun diensten aan door middel van hun ervaring en kennis. Daarnaast werken ze vaak alleen en hebben ze meestal geen (of niet veel) kosten aan een bedrijfsruimte of bedrijfsmiddelen.

Zzp’er is breder

Het verschil hierin is vooral dat het begrip zzp’er meer verschillende soorten ondernemers dekt dan het woord freelancer. Zzp’ers behoren immers ook tot beroepsgroepen die geen freelance-praktijk hebben zoals bijvoorbeeld taks-chauffeurs en kappers. Daarnaast zitten zzp’ers ook in de bouw, zorgsector en transport, waar je freelancers over het algemeen niet zou vinden.

Niet elke zzp’er is een zzp’er

Om het nog even ingewikkelder te maken, is niet elke zelfstandige zonder persoon een zzp’er. Iemand die bijvoorbeeld een tabakswinkel heeft, wordt door onder andere het ministerie, de vakbond en het UWV niet gezien als zzp’er. Dit komt omdat er een aantal criteria zijn waar een zzp’er aan moet voldoen. Welke criteria dit precies zijn, kan het EIM niet zeggen. Zij spreken in hun onderzoeksrapport hierover dat een groep zelfstandigen die zich “in de schemerzone tussen zelfstandigheid en werknemerschap beweegt”.

Daarnaast vind je in dit rapport ook terug dat aan de zzp’er in het algemeen alle onderstaande punten worden toegeschreven:

  • Werkt niet in de detailhandel
  • Heeft geen personeel
  • Heeft geen bedrijfsruimte, of in beperkte vorm
  • Verricht werk dat normaal gesproken in dienstverband wordt gedaan
  • Heeft meerdere opdrachtgevers die betalen per opdracht
  • Verricht enkel werkzaamheden per opdracht
  • Draagt verantwoording
  • Investeert niet in gebouwen, kapitaal en grond
  • Beperkt zicht tot de kennis en vaardigheden van zijn eigen vakgebied

Lees ook: 4 tips om als freelancer succesvol naamsbekendheid te creëren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Promotionele USB sticks op de werkvloer

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van de cloud. De cloud biedt veel voordelen. Het is eenvoudig om op afstand samen te werken en...

Hoe communiceer jij met je klanten?

Communiceren met je klanten is niet altijd even makkelijk. Het klinkt namelijk vaak een stuk makkelijker dan je denkt. Want kan jij prima communiceren...

Scoor altijd op het gebied van marketing met deze middelen! 

Marketing, het is iets waar ieder bedrijf mee te maken krijgt. De perfecte manier om naamsbekendheid op te bouwen en het zorgt daarnaast voor...

IT verhuur tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving. Niet alleen privé krijgen we te maken met de gevolgen van het virus, maar ook op...