6.9 C
Amsterdam
maandag, januari 25, 2021
Home Starter/ ZZP De verschillen tussen een zzp'er, freelancer en een eenmanszaak

De verschillen tussen een zzp’er, freelancer en een eenmanszaak

Zowel het woord zzp’er als freelancer en eenmanszaak worden gebruikt als je het hebt over kleine ondernemers. Zo is een freelancer altijd een zzp’er maar andersom is dit niet altijd het geval. Daarnaast hebben de meeste freelancers een eenmanszaak, maar is een eenmanszaak lang niet altijd een freelancer. Hoe dat nou allemaal precies zit en wat de verschillen zijn, lees je in dit artikel.

Wanneer spreek je van een freelancer en wanneer een eenmanszaak?

De meeste freelancers hebben bij hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel gekozen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit houdt in dat de freelancer de oprichter en de enige eigenaar is van zijn onderneming. Echter is dit andersom niet zo. Een freelancer kan ook kiezen voor een andere rechtsvorm, zoals een VOF of de BV. Daarnaast zijn er ook eenmanszaken van ondernemers die zelf geen freelancer zijn. Dit kan komen doordat de eenmanszaak personeel in dienst heeft of actief is in de detailhandel.

Wanneer ben je een freelancer en wanneer een zzp’er?

Zzp betekent Zelfstandige Zonder Personeel en met freelancers worden meestal professionals bedoeld, voornamelijk in de zakelijke dienstverlening. Toch worden freelancers vaak voor hetzelfde gezien als zzp’ers en voor een groot deel klopt dat ook. Een freelancers heeft namelijk meestal geen persoon in dienst, zijn uiteraard gespecialiseerd in hun vak en bieden hun diensten aan door middel van hun ervaring en kennis. Daarnaast werken ze vaak alleen en hebben ze meestal geen (of niet veel) kosten aan een bedrijfsruimte of bedrijfsmiddelen.

Zzp’er is breder

Het verschil hierin is vooral dat het begrip zzp’er meer verschillende soorten ondernemers dekt dan het woord freelancer. Zzp’ers behoren immers ook tot beroepsgroepen die geen freelance-praktijk hebben zoals bijvoorbeeld taks-chauffeurs en kappers. Daarnaast zitten zzp’ers ook in de bouw, zorgsector en transport, waar je freelancers over het algemeen niet zou vinden.

Niet elke zzp’er is een zzp’er

Om het nog even ingewikkelder te maken, is niet elke zelfstandige zonder persoon een zzp’er. Iemand die bijvoorbeeld een tabakswinkel heeft, wordt door onder andere het ministerie, de vakbond en het UWV niet gezien als zzp’er. Dit komt omdat er een aantal criteria zijn waar een zzp’er aan moet voldoen. Welke criteria dit precies zijn, kan het EIM niet zeggen. Zij spreken in hun onderzoeksrapport hierover dat een groep zelfstandigen die zich “in de schemerzone tussen zelfstandigheid en werknemerschap beweegt”.

Daarnaast vind je in dit rapport ook terug dat aan de zzp’er in het algemeen alle onderstaande punten worden toegeschreven:

  • Werkt niet in de detailhandel
  • Heeft geen personeel
  • Heeft geen bedrijfsruimte, of in beperkte vorm
  • Verricht werk dat normaal gesproken in dienstverband wordt gedaan
  • Heeft meerdere opdrachtgevers die betalen per opdracht
  • Verricht enkel werkzaamheden per opdracht
  • Draagt verantwoording
  • Investeert niet in gebouwen, kapitaal en grond
  • Beperkt zicht tot de kennis en vaardigheden van zijn eigen vakgebied

Lees ook: 4 tips om als freelancer succesvol naamsbekendheid te creëren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Eenvoudig je zakelijke autoverzekering regelen

Wie wil groeien, kan niet stil blijven staan. Niet met je bedrijf, je klanten, maar ook zeker niet onderweg. Sluit daarom direct een zakelijke...

De nieuwste Ultra in de Galaxy lijn!

Samsung heeft op 14 januari zijn nieuwste Galaxy lijn bekend gemaakt, de Samsung Galaxy S21. Hierbij kun je niet alleen kiezen voor de gewone...

Onenigheid over re-integratie? De second opinion biedt uitkomst

Meestal verlopen re-integratietrajecten naar behoren en keren medewerkers die langdurig ziek zijn geweest terug in hun werkzaamheden. Maar soms kunnen er bij werkgevers of...

Nieuwe vloermatten als de finishing touch voor elke bedrijfsauto

Je kijkt er bijna nooit naar om, maar op een ochtend valt je oog er plotseling op: de vloermatten van je auto. En eerlijk...