Welke fundering kies je voor je overkapping?

0
11734
bedrijfspand

Een overkapping valt of staat letterlijk met goede fundering. Wanneer dit ontbreekt loop je kans dat de overkapping gaat verzakken. Een overkapping kan namelijk al gauw een paar honderd kilo wegen! Maar wat verstaan we onder goede fundering? En welke fundering is de beste keuze voor jou? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van betonpoeren, snelbeton en schroeffundering op een rij!

  1. Betonpoeren

De meest gekozen optie is de betonpoer; een betonblok met bevestigingsmateriaal. Betonpoeren zijn makkelijk door particulieren te plaatsen. Je hebt er namelijk geen specialistisch gereedschap voor nodig. Je graaft ze in de grond, maakt de staanders van de overkapping eraan vast en stort er eventueel snelbeton bij. Deze laatste stap biedt extra stevigheid. Heeft jouw overkapping een glazen dak? Dan is de versteviging met snelbeton zeker geen overbodige luxe! Een glazen overkapping is namelijk extra zwaar.

  1. Snelbeton

Snelbeton kan ook op zichzelf als fundering gebruikt worden. In dit geval graaf je de staanders direct in de gegraven gat. Vervolgens giet je er snelbeton bij. Dit zorgt absoluut voor een stevige fundering, maar kent toch een aantal nadelen. Allereerst is het gebruikelijk dat hemelwater via de staanders wordt afgevoerd. Bij deze methode wordt de afvoer echter volledig afgesloten door het snelbeton. Bovendien dien je heel zeker te zijn van de plaats. De overkapping is namelijk niet meer verplaatsbaar. Staat je overkapping op houten staanders? Dan is deze methode al helemaal een no-go. Wanneer het hout direct in de grond geplaatst wordt kan het namelijk gaan rotten. Houten staanders dienen daarom altijd 10 centimeter boven de grond uit te steken.

  1. Schroeffundering

De allerstevigste fundering voor je overkapping is schroeffundering. Bij deze methode worden de staanders op enorme schroeven van doorgaans 1 meter lang geplaatst. Doordat ze met een draaiende beweging de grond in gaan, zitten de schroeven rotsvast. Een schroef heeft immers ook veel meer houvast in een muur dan een spijker. Schroeffundering wordt met een speciale machine geplaatst. Het is dan ook niet een methode die door particulieren zelf uitgevoerd kan worden. Laat je jouw overkapping door een bedrijf plaatsen? Dan is de kans groot dat deze methode gebruikt wordt. Let op: Breng van te voren goed in kaart waar kabels en leidingen lopen. De schroeven gaan immers een meter diep!

Conclusie

Ga je zelf een overkapping plaatsen? Dan kies je het beste voor betonpoeren. Wil je maximale stevigheid? Stort er dan voor de zekerheid wat snelbeton bij. Kies liever niet voor alleen snelbeton als fundering. Aan deze methode kleven te veel nadelen. Zeker wanneer je overkapping houten staanders heeft! Deze kunnen namelijk gaan rotten wanneer ze direct in de grond geplaatst worden. Besteed je het plaatsen van de overkapping uit? Kies dan het liefst voor een bedrijf dat gebruik maakt van schroeffundering. Dit is namelijk de stevigste fundering die er bestaat. Zo weet je zeker dat jouw overkapping staat als een huis! 

Tip: Bestel je een overkapping met montage bij Solano Wonen? Dan wordt deze standaard met schroeffundering geplaatst!