6.9 C
Amsterdam
dinsdag, december 1, 2020
Home Starter/ ZZP Waar moet je op letten als startende zzp'er?

Waar moet je op letten als startende zzp’er?

Ben je van plan je eigen bedrijf te beginnen? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk heb je daar zelf lang over nagedacht want een bedrijf beginnen doe je natuurlijk niet zomaar. Wel zijn er een aantal dingen die je moet regelen en waar je rekening mee moet houden wanneer je begint als zzp’er. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de administratie en de manier waarop jij je eigen klanten gaat vinden. In dit artikel laten wij je zien waar je allemaal op moet letten als startende zzp’er!

Bouw een financiële buffer op

Wellicht heb je, voordat je begon als zzp’er, in loondienst gewerkt. Als je in loondienst werkt wordt de belasting automatisch van je brutoloon ingehouden en ontvang jij netjes je nettoloon op je bankrekening. Voor een zzp’er werkt dat allemaal net even anders. Op het moment dat de eerst betaalde factuur een feit is denk je misschien dat dit ook je winst is, maar dat is niet zo. Het bedrag wat jij ontvangt is namelijk het brutobedrag. Hiervan moet je dus nog een gedeelte opzij zetten voor de inkomstenbelasting. Hou hier dus goed rekening mee, zodat je straks niet voor een onaangename verrassing komt te staan. Een goede buffer opbouwen is dus belangrijk, dit kun je dan ook het beste doen door ongeveer 30% van je inkomsten apart te zetten voor de belasting.

Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat je ieder kwartaal de btw-aangiften moet doen. Hierbij moet je alle ontvangen btw terugbetalen aan de Belastingdienst.

Tegenvallers

Ook is het een goed idee om, zeker in het eerste jaar, een buffer op te bouwen voor de ‘mindere’ tijden. Het is vrij normaal dat de drukke maanden zich afwisselen met de wat mindere maanden, des te belangrijker is het dat je juist die maanden ook goed rond kunt komen. Op het moment dat je veel geld verdiend kun je dus wat extra’s opzij zetten voor de weken of maanden dat er minder opdrachten zijn. Maar ook voor als je ziek bent of op vakantie gaat.

Werk aan je zzp’er klantenbestand

Meestal begin je als zzp’er met één opdrachtgever en vervolgens bouw je je klantenbestand uit. Blijf hier ook vooral mee doorgaan, ook al kom je momenteel om in het werk. Wat nou als deze klus ineens ophoudt, en je van de rest vrij weinig te horen krijgt? Dan kan het maar zo zijn dat je ineens zonder werk zit. Het is dus niet alleen belangrijk je netwerk te onderhouden, maar ook om hem telkens weer uit te breiden.

Verlies je focus niet uit het oog

Zorg ervoor dat je aan de start van je bedrijf een duidelijk doel voor ogen hebt en pas daar je strategie op aan. Het is namelijk een bekende valkuil dat je uiteindelijk de rode draad door je bedrijf uit het oog verliest en je meer gaat richten op de bijzaken. Probeer dus de hoofdlijnen van je bedrijf te bepalen en deze vast te houden. Waarom wil je dit bedrijf oprichten? Wat en wie wil je hiermee bereiken? Wat is het toekomstperspectief?

Werk uitbesteden

Als je daarmee bezig bent, kijk dan meteen of er ook zaken zijn die beter uitbesteedt kunnen worden aan andere professionals. Als startende wil je het liefst alles zelf doen, maar dat ga je niet volhouden. Voor de administratie kun je bijvoorbeeld het beste een accountant of boekhouder benaderen.

Kijk goed naar de verzekeringen voor zzp’er

We hopen natuurlijk allemaal dat ons nooit iets overkomt, maar ongelukken gebeuren en fouten maken is menselijk. Nu is het niet zo dat je overal een verzekering voor moet hebben, maar het is wel slim om in ieder geval de onderstaande voor je bedrijf te regelen.

  • De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Opstalverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering

Lees ook: 5 tips voor de startende ondernemer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Promotionele USB sticks op de werkvloer

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van de cloud. De cloud biedt veel voordelen. Het is eenvoudig om op afstand samen te werken en...

Hoe communiceer jij met je klanten?

Communiceren met je klanten is niet altijd even makkelijk. Het klinkt namelijk vaak een stuk makkelijker dan je denkt. Want kan jij prima communiceren...

Scoor altijd op het gebied van marketing met deze middelen! 

Marketing, het is iets waar ieder bedrijf mee te maken krijgt. De perfecte manier om naamsbekendheid op te bouwen en het zorgt daarnaast voor...

IT verhuur tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving. Niet alleen privé krijgen we te maken met de gevolgen van het virus, maar ook op...