5 tips voor de startende ondernemer

0
33874
startende ondernemer

Ga je voor jezelf begin? Dan brengt dit ongetwijfeld een aantal onzekerheden met zich mee. Je bent immers ineens zelf voor alles verantwoordelijk. We kunnen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap dan ook wel beschouwen als een sprong in het diepe. Ondanks de onzekerheden moet jij je zeker niet laten weerhouden om voor jezelf te beginnen. Het zelfstandig ondernemerschap brengt namelijk ook een aantal voordelen met zich mee. Om jou in de eerste fase op weg te helpen, geven we je hieronder een vijftal tips voor de startende ondernemer.

1. Kies een pakkende naam

Voordat je voor jezelf begint, moet je natuurlijk wel een naam hebben voor je bedrijf. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt proberen je eigen achternaam in de naam van het bedrijf te verwerken, maar dit is niet altijd zinvol. Je wilt immers wel dat de naam de lading dekt. Zo moeten buitenstaanders eigenlijk direct weten wat je doet. Kies daarom altijd voor een pakkende naam. Denk vooral niet te geforceerd, want dit levert vaak niet echt creatieve namen op. Neem de tijd en je hebt binnen de kortste keren een pakkende naam gevonden!

2. Welke rechtsvorm kies je?

Ieder bedrijf in Nederland heeft een rechtsvorm. Begin je in je eentje? Dan kies je waarschijnlijk voor de rechtsvorm eenmanszaak. Indien je met meerdere mensen een bedrijf opstart, moet je een andere rechtsvorm kiezen. Je hebt in dat geval verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv) of vennootschap onder firma (vof). Verdiep je hier altijd goed in voordat je een keuze maakt.

3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Heb je een naam bedacht? En weet je inmiddels ook welke rechtsvorm je wilt voeren? Dan wordt het de hoogste tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving zelf kun je tegenwoordig vrijwel volledig online doen. Na de inschrijving word je uitgenodigd voor een afspraak. Bij deze afspraak controleert een medewerker van de Kamer van Koophandel jouw gegevens. Indien dit allemaal klopt, sta je binnen de kortste keren ingeschreven in het Handelsregister. Je krijgt dan ook direct een btw-nummer. Het is dus niet nodig je apart in te schrijven bij de Belastingdienst.

4. Open een zakelijke rekening

Indien je voor jezelf begint, is het verstandig een zakelijke rekening te openen bij de bank. Je wilt immers niet dat privé en zakelijke geldstromen constant door elkaar heen lopen. Dit maakt het namelijk lastig om overzicht te bewaren. Een zakelijke rekening kan jou hierbij helpen. Het geld dat klanten aan jou betalen wordt dan bijgeschreven op de rekening van je bedrijf. Hierdoor lopen persoonlijke en zakelijke geldstromen niet door elkaar. Dit maakt het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld de belastingaangifte te doen.

5. Bouw een klantenbestand op

Als startende ondernemer vind je het in het begin mogelijk lastig om klanten te werven. Dit is natuurlijk niet prettig, want weinig klanten betekent ook weinig omzet. Daarom moet je, zeker in het begin, veel aandacht besteden aan het opbouwen van een klantenbestand. Werk daarom aan de naamsbekendheid van jouw bedrijf door te adverteren. Je kunt bijvoorbeeld advertenties plaatsen in lokale en regionale media. Daarbij komt dat een website ook onmisbaar is voor een startende ondernemer. Waarom? Omdat een website ervoor zorgt dat je online ook te vinden bent. Besteed je veel aandacht aan het opbouwen van naamsbekendheid? Dan wordt jouw klantenbestand waarschijnlijk steeds iets groter. En dat zie je uiteraard ook terug in de cijfers.