6.9 C
Amsterdam
vrijdag, april 16, 2021
Home Financieel Pensioen 8 manieren om als ondernemer je pensioen te regelen

8 manieren om als ondernemer je pensioen te regelen

Er zitten nogal wat verschillen tussen zelfstandig ondernemerschap en het werken in loondienst. Eén van deze verschillen vinden we terug op het gebied van pensioen. Wanneer je in loondienst werkt, bouw je namelijk iedere maand pensioen op. Dit is niet het geval als je voor jezelf begint. Je bent dan namelijk zelf verantwoordelijk voor jouw pensioen. Wil je binnenkort beginnen met het opbouwen van pensioen? Dan heb je hier als ondernemer verschillende manieren voor. Wij zetten er hieronder acht op een rijtje.

1. Zet maandelijks geld opzij

De makkelijkste manier om geld te sparen voor jouw oude dag, is door zelf geld opzij te zetten. Open bijvoorbeeld een aparte spaarrekening waarop je maandelijks geld stort voor jouw pensioen. De hoogte van dit bedrag hangt natuurlijk af van jouw inkomen. Kies echter niet voor een te laag bedrag, want dan heb je later mogelijk niet genoeg geld om jouw pensioen mee aan te vullen.

2. Sluit je aan bij een pensioenfonds

Als zelfstandig ondernemer kun je je aansluiten bij een pensioenfonds voor zzp’ers. Bij zo’n fonds regel je jouw pensioen als collectief, samen met andere ondernemers. Financieel gezien heeft zo’n fonds wel degelijk een aantal voordelen. Allereerst bepaal je natuurlijk zelf of je al dan niet meedoet en daarnaast bepaald je zelf jouw inleg.

3. Zet jouw oude pensioenregeling voort

Heb je pensioen opgebouwd toen je nog in loondienst was? Kijk dan of het mogelijk is om deze pensioenregeling voort te zetten wanneer je voor jezelf begint. Dit kan voor een periode van maximaal drie jaar. Nadeel van het voortzetten van deze pensioenregeling is dat je zelf opdraait voor de volledige premie. In loondienst werd nog een deel door jouw werkgever betaald. Je kunt echter wel een deel van de premie aftrekken van de belasting.

4. Ga beleggen

Een vierde mogelijkheid om als ondernemer jouw pensioen te regelen is door te gaan beleggen. Je kunt jouw geld namelijk in aandelen of beleggingsfondsen steken. Het is dan wel verstandig om voor de lange termijn te beleggen. Kijk dus niet te veel naar de koersen. Beleggen is een risicovolle manier om pensioen op te bouwen, maar het kan ook zeer gunstig uitpakken.

5. Steek je geld in onroerend goed

Vind je beleggen in aandelen of beleggingsfondsen toch wat te risicovol? En heb je daarnaast flink wat eigen vermogen? Overweeg dan om dit in onroerend goed te steken. De aankoop van onroerend goed kost vaak veel geld, maar het voordeel van onroerend goed is dat het zijn waarde houdt. Als je met pensioen bent, kun je het pand verkopen en heb je een leuk centje voor jouw oude dag. Je kunt een pand bovendien verhuren, waardoor je maandelijks nog wat extra geld opstrijkt. Dit kun je ook opzij zetten voor jouw pensioen.

6. Kies voor de fiscale oudedagsreserve (FOR)

Kies je als ondernemer voor de fiscale oudedagsreserve? Dan mag je jaarlijks een gedeelte van de winst van jouw bedrijf reserveren voor jouw oude dag. Let wel op, want je zet eigenlijk niet echt geld opzij voor jouw pensioen. Nee, want je krijgt eigenlijk alleen uitstel van belastingheffing over het gedeelte van de winst dat je aan de kant zet. Lees je dus eerst goed in voordat je kiest voor de fiscale oudedagsreserve.

7. Sluit een lijfrenteverzekering af

Wanneer je kiest voor een lijfrenteverzekering, sluit je een pensioenregeling af bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Na het afsluiten van zo’n verzekering draag je als ondernemer maandelijks een bedrag af aan deze instantie. Je bouwt hiermee meestal pensioen op tot de dag waarop je voor de eerste keer een AOW-uitkering krijgt. Vanaf dat moment kies je er zelf hoe vaak en wanneer je geld uitgekeerd wilt krijgen middels de lijfrenteverzekering.

8. Reken op waardeontwikkeling

Als zelfstandig ondernemer hoef je geen pensioen op te bouwen. Het is natuurlijk wel vrij risicovol wanneer je dit doet. Toch kun je ook gokken op waardeontwikkeling van jouw bedrijf. Je gokt er in dit geval op dat de waarde van jouw onderneming in de toekomst blijft stijgen. In principe kun je het bedrijf dan dus zien als jouw pensioen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het bedrijfspand te kopen. In dat geval is het pand in feite jouw pensioen. We willen je echter nogmaals waarschuwen dat dit een risicovolle manier is om pensioen op te bouwen, want je hebt geen enkele zekerheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Het belang van een gezonde akoestiek op kantoor

Je hoort in deze tijd van thuiswerken vaak van medewerkers dat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. Dit geeft stof tot...

Het hout in de kantoortuin aanpakken

Ben je nog wel tevreden met het tuinhuisje en de schutting, maar vind je de uitstraling niet meer zo mooi? Je zou ervoor kunnen...

De kracht van proactieve advisering bij het voorkomen van ziekteverzuim

Dat je als werkgever goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers wilt creëren, staat buiten kijf. Een veilige werkomgeving en een prettige sfeer dragen bij aan...

Ergonomische bureaustoelen voor een gezonde werkplek

Om een bijdrage te leveren aan de productiviteit en het werkgeluk van je personeel bied je de juiste kantoormeubelen aan. Ergonomische kantoormeubelen zijn een...