Privé gegevens delen als ondernemer, wel of niet doen?

0
26055
persoonlijke informatie ondernemer

Het lijkt misschien ontzettend handig; alle e-mails, appjes en telefoontjes die je op een dag binnen krijgt, binnen krijgen op hetzelfde telefoonnummer of e-mailadres. Toch zitten hier ook zeker een aantal nadelen aan, waardoor jij je echt af moet vragen of dit wel zo handig is. In dit artikel vertellen wij je of je beter wel of niet je privé gegevens kunt delen als ondernemer.

Je privé telefoon gebruiken voor je werk

Voor sommige ondernemers kan het fijn zijn hun privé telefoon te gebruiken voor het werk. Bijvoorbeeld wanneer er vanuit huis gewerkt wordt, en je jouw vaste nummer doorgeeft. Maar voor de meeste ondernemers zal dit al snel uitlopen op een fiasco. Je laat bijvoorbeeld per ongeluk je telefoon op stil staan omdat je geen meldingen van social media en andere apps wilt ontvangen, waardoor je telefoontjes van potentiële klanten misloopt.

Beter is het in dat geval om een zakelijke telefoon te nemen. Een zakelijk abonnement afsluiten is zo geregeld en zorgt er bij jou in ieder geval voor dat je beter bereikbaar bent en tijdens je werk je privé telefoon in principe op stil kunt laten staan.

Je eigen e-mail gebruiken

Op zich zou dit prima kunnen, maar het ligt er wel aan wat voor een e-mail adres dit is. Heb jij een adres met zoiets als “bier1234…” dan nemen klanten je waarschijnlijk niet zo serieus. Bestaat je e-mail echter gewoon uit je eigen voor- en achternaam, dan kun je hem gewoon gebruiken. Wel moet je er dan rekening mee houden dat alle e-mails door elkaar komen te staan, zowel werk als privé. Het is dan ook zeker aan te raden verschillende mappen aan te maken zodat je de berichten in ieder geval kunt categoriseren.

Heb je echter een eigen website, dan is het niet aan te raden hier je privé e-mail voor te gebruiken. Wanneer mensen contact met je zoeken via het contactformulier, maar ook wanneer iemand reageert op een artikel op je website, krijg jij hier bericht van. Deze berichten kun je het beste binnen laten komen op een e-mailadres dat gerelateerd is aan je website.

Je privé adres kenbaar maken

Wanneer jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je invullen waar jouw bedrijf gevestigd is. Heb je geen fysieke kantoorruimte, dan zal dit waarschijnlijk je privé adres zijn. Op het moment dat iemand jouw bedrijf opzoek in het handelsregister, kunnen zij dus ook je adres zien. Ook zal je waarschijnlijk folder of andere reclame binnenkrijgen, gerelateerd aan het ondernemerschap. Ook je telefoonnummer is openbaar, dus de kans is zeker aanwezig dat je ook regelmatig telefoontjes krijgt van marketeers.

Wanneer je dit allemaal niet wilt kun je dit aangeven binnen jouw Kamer van Koophandel omgeving. Wel is het zo dat niemand dan nog jouw adresgegevens op kan zoeken. Heeft een klant jouw gegevens nodig dan zou hij dit dus op een andere manier op moeten zoeken, want ik het handelsregister zijn deze dan niet meer zichtbaar.