6.9 C
Amsterdam
woensdag, mei 27, 2020
Home Personeel Je werknemers een opleiding laten volgen?

Je werknemers een opleiding laten volgen?

Wil jij het niveau van je werknemers op peil houden? Dan doe je er goed aan hen een opleiding of cursus te laten volgen. In dit artikel lees je meer over de afspraken die je hierover kunt maken en wat er allemaal bij komt kijken.

Waarom je personeel een opleiding zou moeten volgen

Je wilt natuurlijk dat de kennis van je personeel goed is en blijft om op de juiste manier te kunnen blijven werken. Dit kan natuurlijk een hele gerichte opleiding of cursus zijn, maar bijvoorbeeld ook een communicatietraining, zodat het contact met klanten en leveranciers verbeterd worden.

Wat kost een opleiding?

Uiteraard is het voor jou en je bedrijf alleen zinvol je personeel een opleiding te laten doen als dit in het belang in van je onderneming. In dat geval is het dan ook redelijk de volledige kosten voor de opleiding te betalen. Komt je werknemer zelf met het idee een opleiding te volgen, of is de opleiding maar voor een gedeelte zinvol voor het bedrijf? Dan kun je ervoor kiezen slechte een gedeelte te betalen.

Schriftelijke studiekostenregeling

Veel werkgevers zijn bang dat een werknemer ontslag neemt nadat hij een dure opleiding heeft gedaan. Daarom kun je het beste goede afspraken maken voordat er begonnen wordt met de opleiding. Beschrijf in een schriftelijke studiekostenregeling duidelijk wat er gebeurt met de opleidingskosten wanneer de werknemer het contract beëindigt. Vaak wordt er in de regeling opgenomen dat, hoe langer de werknemer na de cursus in dienst blijft, hoe minder studiekosten hij uiteindelijk terug hoeft te betalen bij ontslag. Daarnaast zijn er ook nog een aantal regelingen en subsidies waar je gebruik van kunt maken.

Financiële tegemoetkoming van Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen

Wanneer je bent aangesloten bij een cao of een O&O-fonds worden de kosten voor sommige opleidingen voor een deel vergoed. In de voorwaarden van de cao of O&O-fonds vind je hier meer informatie over. Zo is er in de sector Metaal & Techniek geregeld dat je als werkgever een bijdrage krijgt voor iedere werknemer die een beroepsopleiding gaat volgen.

Wat moet er allemaal vastgelegd worden?

Het is slim om in de algemene studiekostenregeling een aantal regels vast te leggen. Zo kun je hierin opnemen wanneer de studie voor een deel of volledig wordt vergoed, of er studieverlof mogelijk is en zo ja, hoeveel en welke regeling er geldt voor terugbetaling bij ontslag. Daarnaast leg je ook per werknemer en opleiding bepaalde afspraken vast. Dit allemaal om verrassingen voor jou en je werknemer te voorkomen.

Lees ook: 10 tips om je personeel te motiveren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

LinkedIn content die zorgt voor interactie

Waarschijnlijk gebruik je LinkedIn al wel maar, weet je ook hoe je het zo optimaal mogelijk kan gebruiken? Op het moment dat je een...

Zo houd jij je personeel gezond

Gezond personeel is belangrijk, evenals personeel dat het naar zijn zin heeft op de werkvloer. Maar hoe zorg je daarvoor en belangrijker nog, hoe...

Logo ontwerpen? Hier moet je rekening mee houden!

Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Dan moet je hier natuurlijk een goed logo voor hebben. Het bedenken van een logo...

Hoe zorg je voor zakelijk succes op Instagram?

Heb je een vrij jonge doelgroep, dan kun je tegenwoordig niet meer om Instagram heen. Het is een platform voor inspiratie, waar gebruikers foto’s...