6.9 C
Amsterdam
woensdag, april 8, 2020
Home Financieel Belastingen Wat is loonheffing precies?

Wat is loonheffing precies?

Loonheffing is de verzamelnaam van verschillende verzekeringen. Zodra je bij een werkgever aan het werk gaat, moet je loonheffing betalen. Wat deze loonheffing precies is, lees je in dit artikel.

Loonheffing; welke verzekeringen vallen daaronder?

De loonheffing bestaat uit drie verzekeringen; de loonbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en de Premies werknemersverzekeringen. Hieronder zullen we de verschillende verzekeringen aan je uitleggen.

  • Loonbelasting/premies volksverzekering – deze twee zijn samen één heffing. Loonbelasting is de belasting die je moet betalen over je loon. Je werkgever houdt dit van je loon in, samen met de premies volksverzekeringen. Onder deze verzekeringen vallen de AOW, ANW, de SVB en de ZWBZ.
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet – iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De premie voor de Zorgverzekeringswet is te verdelen in een nominale en inkomensafhankelijke premie. De nominale premie is hetgeen je elke maand aan de zorgverzekeraar betaalt. De andere premie moet je werkgever inhouden en betalen aan de Belastingdienst. Daarnaast is hij ook verplicht de ingehouden bijdrage te vergoeden aan de werknemer. Dit komt omdat de vergoeding wel is belast voor de loonbelasting en de volksverzekeringen, maar niet voor de andere loonheffingen.
  • Premies werknemersverzekeringen – dit zijn de premies voor de verzekeringen van de ZW, WIA, WW en WAO.

Loonheffingskorting

Als werkende hoef je echter niet alleen maar loonheffing te betalen, je krijgt het namelijk ook. Loonheffingskorting is een korting op je belastingen. Deze kun je aanvragen bij je werkgever. Hierdoor betaalt je werkgever minder loonheffing en hou jij meer salaris over. Deze korting kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Je werkgever geeft jou een formulier voor de korting, deze moet je ingevuld teruggeven voordat je eerste werkdag begint. Heb je meer dan één werkgever? Dan moet je gaan kiezen bij wie je de loonheffing en de korting toepast want dit kan maar bij één werkgever tegelijk. De heffingskorting kan bestaan uit de volgende heffingskortingen:

  • Ouderenkorting
  • Jonggehandicaptenkorting
  • Algemene heffingskorting
  • Alleenstaande-ouderenkorting
  • Levensloopverlofkorting
  • Arbeidskorting

Wat betekent loonheffing voor een werkgever?

Voor de werkgever maakt het niet uit of je werknemer de loonheffingskorting wel of niet toepast. Dit komt omdat je kosten altijd worden bepaald op basis van het brutoloon. Wel is het verstandig de werknemers hierover goed te informeren, om onduidelijkheden of vragen te voorkomen.

Daarnaast moet de werkgever iedere maand op tijd de ingehouden loonheffing aan de Belastingdienst betalen. wanneer dit niet of niet op tijd wordt gedaan, kunnen er hoge boetes komen.

Lees ook: Je werknemers een opleiding laten volgen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Office 365; de mythes en de feiten

Je wilt als bedrijf natuurlijk profiteren van de flexibiliteit en kostenbesparing die het werken in de cloud je biedt. Maar er is zoveel informatie...

Op vakantie met de zakelijke auto, mag dat?

Je mag als ondernemer je zakelijke auto ook privé gebruiken, ook voor bijvoorbeeld een vakantie. Wel krijg je dan al snel met bijtelling te...

Hoe neem je succesvol deel aan een beurs?

Deelnemen aan een beurs kan ervoor zorgen dat je heel wat nieuwe klanten binnenhaalt, als je het goed aanpakt tenminste. Hoe zorg je ervoor...

Zorg voor een presentatie die écht opvalt!

Er zijn veel PowerPoint presentaties die vrijwel allemaal hetzelfde zijn. Om te voorkomen dat jij op de beurs gaat staan met zo’n zelfde presentatie,...