6.9 C
Amsterdam
vrijdag, april 16, 2021
Home Personeel 10 tips om je personeel te motiveren

10 tips om je personeel te motiveren

Sta je aan het roer van een mkb-bedrijf of een grote onderneming? Dan heb je natuurlijk personeel in dienst. Het is namelijk geen beginnen aan om alle werk in je eentje uit te voeren. Uiteraard verwacht je van jouw personeel dat zij hun werk naar behoren uitvoeren. In de meeste gevallen gebeurt dit ook gewoon. Er zullen ongetwijfeld ook periodes komen waarin (een deel van) jouw personeel minder gemotiveerd is. Ongemotiveerd personeel zorgt voor een lagere productiviteit. Hier zit je als ondernemer natuurlijk niet op te wachten. Daarom is het zaak jouw personeel gemotiveerd te houden. Maar hoe doe je dit? Wij geven je hieronder tien handige tips!

1. Waardeer je personeel

Zet jouw personeel zich elke dag weer volledig in voor jouw onderneming? Zorg er dan voor dat je hen geregeld waardeert. Dit doe je bijvoorbeeld door hen zo nu en dan een leuk presentje te geven, bijvoorbeeld met kerst. Vergeet ook niet om ze af en toe te complimenteren met het werk dat ze leveren.

2. Neem ze af en toe eens apart

Heb je jouw personeel iets te zeggen en heeft het een persoonlijke lading? Neem ze dan even apart. Je zet ze zo niet te kakken voor de rest van het personeel en dat is een stuk netter. Bovendien blijft een medewerkers zo gemotiveerd. Het is sowieso nooit verkeerd om ze af en toe apart te nemen. Op deze manier hoor je wat er speelt binnen jouw bedrijf.

3. Luister naar wat ze te zeggen hebben

Sommige personeelsleden klagen steen en been over de gang van zaken binnen een bedrijf. Het is zaak dat je hier niet alleen maar lak aan hebt. Indien er veel geklaagd wordt, zal hier wel een reden voor zijn. Misschien moet je bepaalde zaken aanpassen. Hierdoor houd je jouw personeel gemotiveerd.

4. Zorg voor uitdaging

Niet alle functies binnen jouw bedrijf zijn even uitdagend. Indien je medewerkers altijd alleen maar hetzelfde laat doen, verliezen zij motivatie. Laat ze ook eens iets anders proberen. Op deze manier zorg je ervoor dat er een uitdaging blijft.

5. Weet hoe het eraan toegaat

Een goede baas weet altijd hoe het er in zijn bedrijf aan toegaat. Is er wrijving tussen bepaalde medewerkers? Of is er onvrede over de werkzaamheden? Zorg dan dat je tijdig ingrijpt. Je voorkomt zo dat de boel escaleert en dat zorgt er ongetwijfeld voor dat jouw personeel zich voor de volle honderd procent in blijft zetten.

6. Vertrouw jouw personeel

Als eigenaar van een bedrijf wil je natuurlijk de touwtjes in handen houden. Om de motivatie van jouw personeel hoog te houden, is het echter ook goed om zo nu en dan bepaalde taken uit te besteden. Laat iemand anders bijvoorbeeld eens een team aansturen. De motivatie blijft zodoende hoog en daarnaast heb je zelf tijd voor andere zaken.

7. Beloon medewerkers

Ben je elke keer weer blij met jouw personeel? Laat dit zo nu en dan ook blijken. Stel bijvoorbeeld een beloning in het vooruitzicht wanneer medewerkers bepaalde doelstellingen behalen. Je zult zien dat zij hierdoor misschien zelfs nog een stapje extra gaan zetten.

8. Eerlijk duurt het langst

Een bekend gezegde is ‘eerlijk duurt het langst’. Wanneer je jouw personeel gemotiveerd wilt houden, moet je dit in jouw achterhoofd houden. Indien je niet eerlijk bent tegen jouw medewerkers, jaag je ze mogelijk tegen je in het harnas. Hun motivatie neemt hierdoor ook af.

9. Communiceer duidelijk

Communicatie vormt in veel bedrijven een obstakel. Zorg als ondernemer altijd voor een goede communicatie. Zo weet jouw personeel waar zij aan toe zijn. Indien je dit niet doet, kan dit tot ongemotiveerde werknemers en wrijving leiden. Communicatie is dus niet alleen de sleutel tot succes, maar ook de sleutel tot gemotiveerde medewerkers!

10. Spreek verwachtingen uit

Verwacht je dat jouw personeel aan bepaalde doelstellingen voldoet? Spreek dit dan ook helder uit. Herhaal dit ook geregeld, zodat het ook echt duidelijk is. Hierdoor herinner je jouw werknemers aan hetgeen er van hen verwacht wordt. Zij zullen alles in het werk stellen om de doelstelling te behalen. Door je verwachtingen uit te spreken houd je jouw personeel dus gemotiveerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Het belang van een gezonde akoestiek op kantoor

Je hoort in deze tijd van thuiswerken vaak van medewerkers dat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. Dit geeft stof tot...

Het hout in de kantoortuin aanpakken

Ben je nog wel tevreden met het tuinhuisje en de schutting, maar vind je de uitstraling niet meer zo mooi? Je zou ervoor kunnen...

De kracht van proactieve advisering bij het voorkomen van ziekteverzuim

Dat je als werkgever goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers wilt creëren, staat buiten kijf. Een veilige werkomgeving en een prettige sfeer dragen bij aan...

Ergonomische bureaustoelen voor een gezonde werkplek

Om een bijdrage te leveren aan de productiviteit en het werkgeluk van je personeel bied je de juiste kantoormeubelen aan. Ergonomische kantoormeubelen zijn een...