6.9 C
Amsterdam
maandag, mei 17, 2021
Home Starter/ ZZP Hoe je in 5 stappen kunt groeien zonder personeel

Hoe je in 5 stappen kunt groeien zonder personeel

Iedere ondernemer in Nederland wil natuurlijk dat zijn of haar bedrijf groeit. Dit kan gestaag gaan, maar soms gaat dit ook ontzettend snel. Zodra een bedrijf groeit, wordt er vaak (extra) personeel aangenomen. Dit is natuurlijk niet gek, want er komt meer werk bij. En het is natuurlijk geen beginnen aan om met dezelfde groep meer werk te verzetten. Misschien dat er nog wel iets speling is, maar waarschijnlijk is dit niet genoeg. Ben je gestart als zzp’er en groeit jouw bedrijf ook? Dan zie je mogelijk geen andere optie dan personeel aannemen. Dit hoeft echter niet. Je kunt namelijk ook groeien zonder dat je personeel in dienst neemt. Wij vertellen je hier in vijf stappen hoe je dat doet!

Stap 1: Richt je enkel tot de kern van jouw bedrijf

Als zelfstandig ondernemer komt er heel wat kijken bij het starten van een onderneming. Verkoop je producten? Denk dan niet dat je je alleen maar hierop hoeft te focussen. Nee, als zelfstandige ben je namelijk ook verantwoordelijk voor de administratie. Zo moet je facturen versturen voor de werkzaamheden die je verricht. Daarnaast ontvang je natuurlijk ook facturen voor de producten en/of diensten die je afneemt. En wat te denken van de aangiftes die je zo nu en dan bij de Belastingdienst moet doen? Wanneer je wilt groeien, kunnen deze zaken jou beperken in de gorie van je bedrijf. Richt je daarom alleen tot de kern van jouw onderneming. Zaken als boekhouding en administratie kun je namelijk ook uitbesteden aan derden.

Stap 2: Vereenvoudig processen

Tegenwoordig kun je veel zaken online regelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat bepaalde processen binnen bedrijven een stuk makkelijker uit te voeren zijn. En wanneer iets makkelijker wordt, kost het jou natuurlijk ook minder tijd. Je houdt dus meer tijd over, waardoor het mogelijk is om te groeien. Neem daarom eens de tijd om de processen binnen jouw bedrijf grondig te inspecteren. Het zit er dik in dat je bepaalde processen ook kunt vereenvoudigen. En aangezien dit je tijdwinst oplevert, is dit dus zeker de moeite waard!

Stap 3: Ga samenwerken met andere zzp’ers

Samen sta je sterk. Wanneer je wilt groeien zonder personeel ben je echter op jezelf aangewezen. Althans, dat denk je mogelijk. Je hoeft echter geen mensen aan te nemen om samen te kunnen werken. Nee, want je kunt bijvoorbeeld ook kijken of er andere zelfstandigen zijn waarmee je een samenwerking aan kunt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld met iemand samenwerking die een goede aanvulling vormt op de werkzaamheden die je met jouw bedrijf reeds verricht. Hierdoor ben je mogelijk in staat om meer complexe opdrachten aan te nemen. Dit zorgt doorgaans voor groei van jouw bedrijf.

Stap 4: Zet stagiaires in

Overweeg je om een nieuw proces te gebruiken? Of wil je een nieuwe markt aanboren? Dan doe je hier natuurlijk eerst uitvoerig onderzoek naar. Je wilt immers op voorhand weten of dit kans van slagen heeft. Nadeel hiervan is dat je er tijd in moet steken. Je hebt in dat geval dus minder tijd om je met jouw bedrijf bezig te houden, waardoor je ook niet groeit. Overweeg daarom eens om met stagiaires te werken. Zij kunnen dergelijke onderzoeken voor jou uitvoeren, waardoor jij je gewoon op het bedrijf zelf kunt blijven richten. Zodoende wordt het ineens wel mogelijk om te blijven groeien terwijl je onderzoek verricht.

Stap 5: Doe een beroep op jouw eigen netwerk

Is jouw bedrijf in een bepaalde periode extra druk? Dan kun je natuurlijk wat helpende handjes gebruiken. Veel bedrijven denken in dat geval al snel aan personeel. Je kunt hier inderdaad voor kiezen, maar laat dit nooit de eerste keuze zijn. Nee, probeer het eerst eens in jouw eigen netwerk. Mogelijk zijn er wel familieleden, vrienden en kennissen die jou de helpende hand willen bieden in een drukke periode. Je betaalt hen natuurlijk gewoon voor het werk dat zij verrichten, maar ze zijn niet in dienst als personeel. Je blijft dus een eenmanszaak. Indien je jaarlijks kunt vertrouwen op de hulp van dit soort mensen, groeit jouw onderneming vast telkens een klein beetje meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Zorg voor meer comfort voor je personeel!

Goed voor je personeel zorgen is erg belangrijk, want dit zorgt ervoor dat ze positiever zijn, meer werk verrichten en met een...

Privé gegevens delen als ondernemer, wel of niet doen?

Het lijkt misschien ontzettend handig; alle e-mails, appjes en telefoontjes die je op een dag binnen krijgt, binnen krijgen op hetzelfde telefoonnummer...

Het belang van een gezonde akoestiek op kantoor

Je hoort in deze tijd van thuiswerken vaak van medewerkers dat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. Dit geeft stof tot...

Het hout in de kantoortuin aanpakken

Ben je nog wel tevreden met het tuinhuisje en de schutting, maar vind je de uitstraling niet meer zo mooi? Je zou ervoor kunnen...