6.9 C
Amsterdam
dinsdag, december 1, 2020
Home ICT Beveiligen van je bedrijfsdata? Dat kan, met deze 4 tips!

Beveiligen van je bedrijfsdata? Dat kan, met deze 4 tips!

Voor een organisatie is het van groot belang om bedrijfsdata veilig te houden. Werk je met gevoelige informatie of niet; als bedrijfsgegevens toegankelijk worden voor cybercriminelen heb je een groot probleem. Als je bedrijfsdata in verkeerde handen valt, is dat nooit goed. In dit artikel nemen we je mee door een aantal tips die er voor kunnen zorgen dat je data veilig blijft.

1. Maak je personeel bewust

Niet alleen jij als leidinggevende, manager, CEO of directeur moet bewust zijn van de gevaren van een onveilig IT-omgeving. Pas als al je personeel bewust is van de risico’s en op de hoogte is van wat wél een veilige werkwijze is, kan je de beveiliging van je data optimaliseren. Stel om die reden je personeel op de hoogte van wat veilige wachtwoorden zijn en wat juist niet. Informeer je medewerkers ook over hoe ze veilig kunnen omgaan met persoonsgegevens en hoe ze phishing mails kunnen herkennen.

Het lijkt voor de hand liggend als je kennis hebt van deze zaken, maar voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend. Zorg er daarom voor dat je voorziet in voldoende uitleg en herinneringen over dit onderwerp. Dit houdt iedereen scherp en dit houdt je data veiliger. Jij als leidinggevende kan dit doen, je kan je IT-afdeling hiervoor inschakelen, of je kan een externe partij inschakelen om een training te geven.

2. Wachtwoorden

Wanneer jij of je personeel geen sterke wachtwoorden gebruiken, worden al je bedrijfsgegevens kwetsbaar. Kwetsbare bedrijfsgegevens betekenen voor cybercriminelen toegankelijke bedrijfsgegevens. De basis van beveiliging start bij sterke wachtwoorden. Laat al je medewerkers daarom sterke wachtwoorden instellen en zorg er voor dat ze niet voor al hun accounts hetzelfde wachtwoord gebruiken. Het kan soms lastig zijn om al die sterke wachtwoorden van verschillende accounts te onthouden. In dat geval is het wellicht een goed idee om een plugin als LastPass te gebruiken. Deze zorgt voor een persoonlijke en goed beveiligde wachtwoord kluis voor alle wachtwoorden.

3. Is de infrastructuur veilig?

Wanneer je al lange tijd voor een bedrijf werkt en er nooit een probleem heeft opgetreden, lijkt het alsof je data gewoon veilig is. Daarnaast kan het lastig zijn om zelf zwakke plekken in de beveiliging te identificeren. Kijk (of laat iemand kijken) daarom eens in de zoveel tijd eens naar de huidige infrastructuur. Zorg er voor dat dit standaard op de planning staat bij je IT afdeling, of schakel een externe partij in, die dit op vast basis voor je monitort. 

4. Werken in de cloud

Hoe sla je als bedrijf momenteel je gegevens op? Lokaal op laptops en computers? Dit maakt het risico groter op het verliezen van gegevens dan wanneer je data opgeslagen staat in een cloudomgeving. Mocht een laptop gestolen worden, vermist raken of mocht er brand uitbreken dan heb je met een cloud omgeving een veilige backup van al je data.

Het opslaan van je bedrijfsdata in de cloud levert nog een groot voordeel op: je gegevens zijn altijd en overal beschikbaar. Dit geeft je werknemers de mogelijkheid om vanuit verschillende locaties en vanaf verschillende toestellen te werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Promotionele USB sticks op de werkvloer

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van de cloud. De cloud biedt veel voordelen. Het is eenvoudig om op afstand samen te werken en...

Hoe communiceer jij met je klanten?

Communiceren met je klanten is niet altijd even makkelijk. Het klinkt namelijk vaak een stuk makkelijker dan je denkt. Want kan jij prima communiceren...

Scoor altijd op het gebied van marketing met deze middelen! 

Marketing, het is iets waar ieder bedrijf mee te maken krijgt. De perfecte manier om naamsbekendheid op te bouwen en het zorgt daarnaast voor...

IT verhuur tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving. Niet alleen privé krijgen we te maken met de gevolgen van het virus, maar ook op...