6.9 C
Amsterdam
vrijdag, april 16, 2021
Home Financieel Belastingen Vennootschapsbelasting, wat is het en wat gaat er veranderen?

Vennootschapsbelasting, wat is het en wat gaat er veranderen?

Heb je een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV)? Dan moet je elk jaar vennootschapsbelasting betalen, dit komt in plaats van de inkomstenbelasting. Hiervoor zijn er twee tarieven voor te vinden namelijk:

  • Voor alle winst tot €200.000
  • Voor alle winst boven €200.000

De inkomstenbelasting kent een aantal aftrekposten en dit is ook zo bij de vennootschapsbelasting. Zo kun je bepaalde investeringen afschrijven en mag je verliezen verrekenen. Ook kun je gebruik maken van de verschillende vormen van de investeringsaftrek namelijk:

  • De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • En de Energie-investeringsaftrek (EIA)

De tarievenbelasting BV en NV in 2020

In 2019 op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat het kabinet de vennootschapsbelasting ging verlagen echter, is deze minder sterk dan was voorspeld. Het lage tarief wordt namelijk verlaagd naar 16,5%. Eerder was dit nog 19%. Zit je boven de €200.000 winst? Dan betaal je, net als in 2019, 25%.

Deze verlaging is een onderdeel van een groter plan van het kabinet. Het is namelijk het plan om in 2021 de lasten van de bv’s en nv’s nog meer te verlichten. Maar dit betekent niet dat jij jezelf direct rijk kunt rekenen. Een dga betaalt namelijk vaak ook nog belasting in box 2, over het inkomen uit aanmerkelijk belang. De belasting in deze box stijgt dit jaar van 25% naar 26,25% en in 2021 ligt dit tarief zelfs op 26,9%.

De vennootschapsbelasting in 2021

De planning is dat het tarief voor de winst boven €200.000 in 2021 omlaag gaat naar 21,7%. Maar dat is niet alles wat er gaat veranderen; er wordt namelijk ook een verhoging van het tarief van de innovatiebox verwacht. Daarnaast wordt liquidatie en stakingsverlies minder vaak aftrekbaar en krijg je als bedrijf geen korten meer als de vennootschapsbelasting in één keer wordt betaald.

Innovatiebox

Verricht jouw bedrijf bijzonder innovatief werk, dan hoef je minder belasting te betalen. in 2020 is dat 7%, in 2021 wordt dit 9%.

Liquidatie en stakingsverlies

Heb je een dochteronderneming of bedrijfsactiviteit in het buitenland, en stopt deze ermee? Dan mag je dit jaar het verlies dat je maakt, aftrekken. In 2021 gaat dit sterk worden beperkt.

Korting wanneer je de vennootschapsbelasting ineens betaalt

Op dit moment kun je nog in aanmerking komen voor een korting van 4% van de helft van het bedrag wanneer je de belasting ineens betaalt. Deze mogelijkheid wordt in 2021 volledig geschrapt.

Lees ook: 5 tips voor de startende ondernemer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Het belang van een gezonde akoestiek op kantoor

Je hoort in deze tijd van thuiswerken vaak van medewerkers dat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. Dit geeft stof tot...

Het hout in de kantoortuin aanpakken

Ben je nog wel tevreden met het tuinhuisje en de schutting, maar vind je de uitstraling niet meer zo mooi? Je zou ervoor kunnen...

De kracht van proactieve advisering bij het voorkomen van ziekteverzuim

Dat je als werkgever goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers wilt creëren, staat buiten kijf. Een veilige werkomgeving en een prettige sfeer dragen bij aan...

Ergonomische bureaustoelen voor een gezonde werkplek

Om een bijdrage te leveren aan de productiviteit en het werkgeluk van je personeel bied je de juiste kantoormeubelen aan. Ergonomische kantoormeubelen zijn een...