Waar moet je op letten bij een zakelijke hypotheek?

0
12153
zakelijke hypotheek afsluiten

Wil je een nieuw bedrijfspand kopen? Of ben je van plan om jouw huidige pand uit te breiden? Dan kost dit je flink wat geld. Sommige ondernemers kunnen zo’n uitgave met eigen middelen financieren, maar dit is lang niet altijd het geval. Als het jou ontbreek aan de financiële middelen, schuif je een dergelijke investering mogelijk op de lange baan. Dit is een optie, maar noodzakelijk is het meestal niet. Je kunt namelijk een zakelijke hypotheek afsluiten voor de aankoop of uitbreiding van een bedrijfspand. Heb je nog niet eerder een hypotheek zakelijk afgesloten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je in deze tekst namelijk waar je op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek.

Hoogte van het bedrag dat je kunt lenen

Voordat je een zakelijke hypotheek afsluit, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel geld je kunt lenen. Hier hoef je zelf niet allerlei berekening op los te laten. Bij de meeste geldverstrekkers kun je namelijk makkelijk en snel berekenen hoeveel geld je nodig hebt. Richt jij je tot ABN AMRO voor een zakelijke hypotheek? Dan kun je tussen de 50.000 en 1.000.000 euro lenen om bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand te kopen.

Veel ondernemers weten niet precies hoeveel geld zij nodig hebben voor de aankoop of uitbreiding van een bedrijfspand. Daarom wordt er vaak meer geleend dan noodzakelijk. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet erg, maar uiteindelijk valt jouw hypotheek hier duurder door uit. Hoe dit precies zit? Door de rente die je over zo’n lening betaalt. Je betaalt namelijk rente over het hele bedrag dat je leent. Daarom raden wij je aan eerst te berekenen hoeveel je nodig hebt. Zodoende voorkom je dat je onnodig veel rente betaalt over een zakelijke hypotheek.

Looptijd van een zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek wordt regelmatig verward met een zakelijke lening. Hierdoor denken sommige ondernemers dat zij het geleende geld binnen maximaal 5 jaar terug moeten betalen. Toch is dit niet het geval. Een zakelijke hypotheek en een zakelijke lening zijn namelijk twee verschillende vormen van zakelijk financieren. Een zakelijke hypotheek heeft namelijk een looptijd van 10 jaar.

Doordat de looptijd van een zakelijke hypotheek 10 jaar is, denk je waarschijnlijk dat je deze lening binnen 10 jaar terug moet betalen. Dit is een logische gedachtegang, maar toch gaat het wat anders in zijn werk. Het aflosschema is namelijk gebaseerd op 20 jaar. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd de helft van jouw zakelijke hypotheek hebt afgelost. Nu vraag jij je vast af wat er met andere helft gebeurt. Je hebt twee opties: herfinancieren met een andere lening of in één keer volledig afbetalen. De looptijd van de lenig mag dan 10 jaar zijn, je hebt in principe 20 jaar de tijd om het geleende geld terug te betalen.

Rentepercentage dat je betaalt

Een geldverstrekker neemt een risico door jou geld te lenen. De kans is namelijk altijd aanwezig dat je een zakelijke hypotheek niet terug kunt betalen. Daarom dekt een geldverstrekker zich altijd in tegen dit risico. Hoe? Door rente te berekenen over een zakelijke financiering. Het percentage rente dat je betaalt, kan van tijd tot tijd verschillen. Dit komt doordat het rentepercentage fluctueert. Hier heb je zelf overigens geen last van als je een zakelijke hypotheek afsluit. De rente die je over deze lening betaalt, staat namelijk vast tijdens de hele looptijd. Hierdoor weet je bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek precies hoeveel de lening jou per maand gaat kosten.