6.9 C
Amsterdam
maandag, mei 25, 2020
Home Bedrijfsvoering Hoe start je met een duurzame bedrijfsvoering?

Hoe start je met een duurzame bedrijfsvoering?

Je wilt duurzaam gaan ondernemen, onder andere omdat je door een duurzame bedrijfsvoering kosten kunt besparen. Bijvoorbeeld doordat je duurzame energie gaat gebruiken. Daarnaast kan het hebben van een duurzaam of groen imago bijdragen aan het succes van je bedrijf. Maar hoe pak je dat aan?

Wat is een duurzame bedrijfsvoering?

Bij een duurzame bedrijfsvoering gaat het om de balans tussen de mensen die er werken, het milieu en de maatschappij. Het is dan ook een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wanneer je investeert in de duurzaamheid en in energiebesparende maatregelen levert dit vaak een kostenbesparing op.

Wat wil je binnen je bedrijf verduurzamen?

Bedenk hiervoor allereerst welke duurzame onderwerpen voor jou en je bedrijf belangrijk zijn. Onderstaand vind je een aantal belangrijke punten.

  • Logistiek – je kan besparen op de kosten door het gebruik van duurzaam vervoer. Denk hierbij aan het rijden in een elektrische auto of reizen met het ov. Maar ook door slimmer te werken, want je verbetert hiermee de balans tussen werk en privé van je werknemers. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot thuiswerken en het gebruik van teleconferenties.
  • Inkoop – bij een duurzame inkoop let je naast de prijs en de kwaliteit ook op de sociale aspecten en de milieuaspecten.
  • Productie – uiteraard heb je al te maken met milieuvoorschriften en het Activiteitenbesluit. Maar denk ook eens aan de regels voor bedrijfsafval. Wil je meer doen, probeer dan slimmer om te gaan met de grondstoffen en circulair te ondernemen.
  • HR – als je denkt aan verduurzamen binnen personeelszaken kun je denken aan een duurzame inzetbaarheid van je werknemers. Daarnaast kan er ook extra aandacht besteed worden aan een gezondere werkplek zoals bijvoorbeeld het aanbieden van sportmogelijkheden of extra fruit.
  • Huisvesting – wanneer je het bedrijfspand wilt verduurzamen beperkt dit zich niet alleen tot energiebesparing en het gebruik van milieubewuste materialen. Dit geldt namelijk ook voor de inrichting en het interieur. Zo kun je zorgen voor ene gezonder binnenklimaat en alle lampen vervangen door ledverlichting.

Minimaal energielabel C

Er wordt verwacht dat elk kantoor dat groter is dan 100 m2 in 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor alle bestaande bouw. Check daarom het energielabel zodat je, indien nodig, hier tijdig maatregelen voor kunt nemen.

Je kunt daarom het beste kiezen voor duurzame energie. Met deze energie ben je minder afhankelijk van energie die afkomstig is van aardolie, aardgas en steenkool. Dit kan aanzienlijk schelen in de energiekosten.

Lees ook: 5 redenen waarom een online marketingbureau een goed idee is

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

LinkedIn content die zorgt voor interactie

Waarschijnlijk gebruik je LinkedIn al wel maar, weet je ook hoe je het zo optimaal mogelijk kan gebruiken? Op het moment dat je een...

Zo houd jij je personeel gezond

Gezond personeel is belangrijk, evenals personeel dat het naar zijn zin heeft op de werkvloer. Maar hoe zorg je daarvoor en belangrijker nog, hoe...

Logo ontwerpen? Hier moet je rekening mee houden!

Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Dan moet je hier natuurlijk een goed logo voor hebben. Het bedenken van een logo...

Hoe zorg je voor zakelijk succes op Instagram?

Heb je een vrij jonge doelgroep, dan kun je tegenwoordig niet meer om Instagram heen. Het is een platform voor inspiratie, waar gebruikers foto’s...