6.9 C
Amsterdam
maandag, oktober 26, 2020
Home Automotive Zakelijk rijden, hoe zit dat fiscaal gezien precies?

Zakelijk rijden, hoe zit dat fiscaal gezien precies?

Je kunt als startende ondernemer prima voordelig zakelijk rijden, zowel in je eigen auto, met een bedrijfsauto of door er eentje zakelijk te leasen. Maar welke vorm is voor jou fiscaal gezien nou het meest gunstige? Dat hangt van een aantal factoren af.

Wanneer rij je zakelijk?

Elke kilometer die je voor je bedrijf in de auto rijdt, is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt dan ook alleen onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

Zakelijke auto

Stel, je hebt een auto op je eigen naam staan maar rijdt minder dan 500 kilometer per jaar. Dan ziet de Belastingdienst deze auto als een zakelijke auto. In dit geval kan je dus niet kiezen, want de Belastingdienst gaat ervan uit dat je de auto voor het grootste gedeelte gebruikt voor je bedrijf.

Fiscaal aftrekbaar

Je bent in dit geval dus verplicht de auto op naam van de zaak te zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk af kunt trekken van de belasting. Onder meer de financiering van de auto en de afschrijvingen vallen hieronder. Ook kun je de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting.

De enige voorwaarde hierin is wel dat je voor je eigen onderneming btw rekent. Je wordt namelijk niet voor bijtelling aangeslagen omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt.

Fiscaal: Wanneer betaal je bijtelling?

Rij je meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan betaal je voor de zakelijke auto bijtelling. Deze wordt bij de winst van je bedrijf opgeteld. Rij je volledig elektrisch dan betaal je 4% bijtelling tot €50.000. Maar is je auto duurder, dan betaal je over die meerprijs 22% bijtelling. Voor alle auto’s die niet elektrisch zijn, geldt 22% bijtelling.

Moet ik een rittenregistratie bijhouden?

Het bijhouden van een rittenregistratie is niet altijd verplicht. Deze heb je alleen nodig als je wilt aantonen dat je minder dan 500 privékilometers hebt gereden of een kilometervergoeding wilt voor je zakelijke gebruikte privéauto. Wil je dit, dan moet je iedere gereden kilometer kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Ongeacht of er sprake is van bijtelling.

Besluit je de rittenregistratie niet bij te houden, dan betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor het privégebruik. Dit percentage is 1,5% of 2,7% van de catalogusprijs van de auto.

Fiscaal: Zakelijk rijden in een privéauto

Blijf je rijden in de auto die je al had, dan mag je 19 cent per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten die je hebt gemaakt. Omdat de auto een privé aankoop is, mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Wel is het toegestaan de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor het zakelijk gebruik.

Lees ook: Hoe werkt het leasen van een auto?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

Promotionele USB sticks op de werkvloer

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van de cloud. De cloud biedt veel voordelen. Het is eenvoudig om op afstand samen te werken en...

Hoe communiceer jij met je klanten?

Communiceren met je klanten is niet altijd even makkelijk. Het klinkt namelijk vaak een stuk makkelijker dan je denkt. Want kan jij prima communiceren...

Scoor altijd op het gebied van marketing met deze middelen! 

Marketing, het is iets waar ieder bedrijf mee te maken krijgt. De perfecte manier om naamsbekendheid op te bouwen en het zorgt daarnaast voor...

IT verhuur tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving. Niet alleen privé krijgen we te maken met de gevolgen van het virus, maar ook op...