6.9 C
Amsterdam
maandag, maart 1, 2021
Home Personeel Zo houd jij je personeel gezond

Zo houd jij je personeel gezond

Gezond personeel is belangrijk, evenals personeel dat het naar zijn zin heeft op de werkvloer. Maar hoe zorg je daarvoor en belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat dit ook zo blijft? De luchtvochtigheid is belangrijk want het werken in een vochtige omgeving kan zorgen voor luchtwegklachten en huidirritaties. Maar er is nog meer wat jij voor je personeel kan doen. Wij laten je vijf stappen zien waarmee jij je personeel gezond houdt.

Controleer de risico’s

De gezondheid van je bedrijf kun je op verschillende manieren in kaart brengen. Je zou een risico-inventarisatie en -evaluatie kunnen uitvoeren, maar ook medewerkers tevredenheidsonderzoeken en gezondheidschecks. Uiteraard weet jij als werkgever het beste waarmee jouw personeel het meeste risico loopt. Omdat ze onder (te) hoge druk werken bijvoorbeeld, veel zittend werk moeten doen of juist fysiek zwaar werk.

Bepaal wat er nodig is voor je personeel

Wanneer je alle risico’s hebt bekeken, kun je aan de hand daarvan een plan van aanpak maken. Bedenk bij iedere stap die je wilt zetten wat jouw werknemers nodig hebben en hoe jij daarvoor kan zorgen. Bedenk je ook hoe jij je personeel het beste kunt ondersteunen.

Stimuleer je personeel

Je doet er goed aan acties te ondersteunen die gericht zijn op preventie, en niet op verzuim. Heb je bijvoorbeeld personeel in dienst die veel zittend werk doen, dan zou je een fysiotherapeut in huis kunnen nemen. Denk je dat je personeel behoefte heeft aan een vertrouwenspersoon? Kijk dan wat er op dat gebied mogelijk is. Die vertrouwenspersoon zou het personeel vervolgens ook door kunnen sturen naar een psycholoog of coach wanneer dit nodig blijkt te zijn. Ook samen sporten is een goed idee, maar dan moet dat binnen het bedrijf natuurlijk wel mogelijk zijn.

Betrek het personeel bij de keuzes

Door je personeel te vertellen waar je mee bezig bent geef je hun een duidelijke rol en betrek je ze bij de stappen die gedaan worden. Daarnaast zijn ze ook in staat bepaalde dingen over te nemen bij risicogevallen, omdat je open bent over het plan van aanpak.

Wees aanwezig

Natuurlijk geven de verzuimcijfers, de jaarlijkse controle en het medewerkers tevredenheidsonderzoek aardig wat informatie. Wil je het beleid goed controleren, zorg er dan vooral voor dat je regelmatig aanwezig bent op de werkvloer. Op die manier kun jij direct ingrijpen wanneer dit nodig is, of het gesprek aangaan met iemand wanneer hij/zij daar behoefte aan heeft.

Lees ook: De beste baas die je kunt kiezen ben je zelf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Duurzaam kwaliteitshout voor het maken van constructies

Van oudsher is hout één van de meest gebruikte materialen in de bouwsector. Het natuurlijke materiaal is geschikt voor talloze toepassingen en kent een...

Je zakelijke autoverzekering eenvoudig regelen

Stil blijven staan is geen optie wanneer jij graag doorgroeit. Of dit nou persoonlijk is, met je eigen bedrijf of met je klanten. Ook...

De nieuwste Ultra in de Galaxy lijn!

Samsung heeft op 14 januari zijn nieuwste Galaxy lijn bekend gemaakt, de Samsung Galaxy S21. Hierbij kun je niet alleen kiezen voor de gewone...

Onenigheid over re-integratie? De second opinion biedt uitkomst

Meestal verlopen re-integratietrajecten naar behoren en keren medewerkers die langdurig ziek zijn geweest terug in hun werkzaamheden. Maar soms kunnen er bij werkgevers of...