6.9 C
Amsterdam
vrijdag, april 16, 2021
Home Personeel Welke feestdag is een verplichte vrije dag?

Welke feestdag is een verplichte vrije dag?

Niet elke officiële feestdag is ook direct een verplichte vrije dag. Dit is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken of wat er in de arbeidsovereenkomst staat. Hieronder lees je of bepaalde feestdagen ook vrije dagen zijn, of dat er op die dagen ook gewoon gewerkt moet worden.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is geen officiële vrije dag. In de Winkeltijdenwet staat te lezen dat winkel wel na 19:00 uur gesloten moeten zijn. Wil je de winkel langer openhouden, dan heb je hier een ontheffing Winkeltijdenwet van de gemeente voor nodig.

4 en 5 mei

Ook 4 mei is geen officiële vrije dag. Voor deze dag gelden dezelfde regels van de Winkeltijdenwet als voor Goede Vrijdag. 5 mei is door de overheid wel als nationale feestdag aangewezen. Wel is het aan de cao-partijen om te beslissen of een werknemer een betaalde vrije dag heeft op deze dag. Zo staat er in verschillende cao’s vermeld dat de jubileumviering van Bevrijdingsdag telt als officiële vrije dag. De werknemer heeft op die dag recht op een vrije dag terwijl hij wel gewoon wordt doorbetaald. De jubileumviering vindt elke 5 jaar plaats, dit jaar is een jubileumviering en de volgende is in 2025.

Koningsdag als feestdag

Ook 27 april is een nationale feestdag, en dus een officiële vrije dag. Is het noodzakelijk dat je werknemers doorwerken op deze dag, dan moet je voor deze dag een loontoeslag betalen. Je werknemers krijgen dan, naast hun gewone loon, 100% extra uurloon per gewerkt uur en daar bovenop nog eens een toeslag van 100% voor het werken op zon- en feestdagen. Dit houdt in dat de loonbetaling voor die dag dus 300% is.

Dit geldt overigens niet voor alle branches. In veel cao’s zijn namelijk afspraken gemaakt over Koningsdag. Wanneer je werkt via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag en dus geldt er ook geen toeslag.

Aanvraag voor vrije dag op feestdag

In sommige periodes dien je er als werkgever rekening mee te houden dat er veel extra aanvragen binnen zullen komen voor een vrije dag op een feestdag. Bijvoorbeeld wanneer de meivakantie van de school van je kind(eren) samenvalt met Koningsdag en Bevrijdingsdag. Zorg hier voor een duidelijke planning en overleg zo veel mogelijk met je personeel om onderbezetting op deze dagen te voorkomen. Ook in branches waar tijdens de feestdagen doorgewerkt wordt, bijvoorbeeld in de zorg of de beveiliging, kunnen er extra aanvragen komen bij een feestdag. Bijvoorbeeld rond Pasen of Kerst. Kijk ook hier goed naar de planning zodat je iedereen tevreden kan houden.

Lees ook: Welke soorten verzuim zijn er?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

Het belang van een gezonde akoestiek op kantoor

Je hoort in deze tijd van thuiswerken vaak van medewerkers dat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. Dit geeft stof tot...

Het hout in de kantoortuin aanpakken

Ben je nog wel tevreden met het tuinhuisje en de schutting, maar vind je de uitstraling niet meer zo mooi? Je zou ervoor kunnen...

De kracht van proactieve advisering bij het voorkomen van ziekteverzuim

Dat je als werkgever goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers wilt creëren, staat buiten kijf. Een veilige werkomgeving en een prettige sfeer dragen bij aan...

Ergonomische bureaustoelen voor een gezonde werkplek

Om een bijdrage te leveren aan de productiviteit en het werkgeluk van je personeel bied je de juiste kantoormeubelen aan. Ergonomische kantoormeubelen zijn een...