Meestal verlopen re-integratietrajecten naar behoren en keren medewerkers die langdurig ziek zijn geweest terug in hun werkzaamheden. Maar soms kunnen er bij werkgevers of werknemers twijfels ontstaan over de re-integratie. Tevens kan zich bij bepaalde gevallen stagnatie in het proces voordoen. Er kan bijvoorbeeld een geschil ontstaan over de geschiktheid of ongeschiktheid tot werken of onenigheid over passende arbeid. Ook onzekerheden over de vraag of de werknemer of de werkgever zich genoeg inspannen voor de re-integratie zijn aan de orde van de dag. Beide partijen kunnen dan een second opinion bij re-integratie aanvragen bij een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige.
Toets door arbeidsdeskundige
Het begrip second opinion is in de medische wereld alom bekend. Behandelend artsen van patiënten doen een beroep op de opinie van andere artsen. Die zouden in theorie andere diagnoses kunnen stellen dan de primaire artsen. Wanneer een second opinion bij een re-integratie wordt ingezet, werkt het ongeveer hetzelfde. Zowel de inspanningen voor de eerste spoor re-integratie als de tweede spoor re-integratie van zowel de werkgever als de werknemer, worden door een re-integratie-expert getoetst. Die brengt vervolgens een advies uit compleet met te nemen maatregelen om het re-integratietraject op orde te houden of te krijgen. Hierbij is de belastbaarheid leidend die door de eigen bedrijfsarts is vastgesteld. Indien dit door de werkgever wordt gewenst, kan de arbeidsdeskundige ook een bezoek brengen aan de werkplek.
Conform UWV-richtlijnen
Wanneer je als werkgever niet zeker bent van de arbeidsmogelijkheden van een werknemer, helpt specialistisch onderzoek door een onafhankelijke bedrijfsarts tevens om zekerheid te krijgen. De mogelijkheden worden vastgelegd in een Functionele Mogelijkheden Lijst. Ook wordt aan de werkgever een duidelijk re-integratieadvies uitgebracht. Beide documenten zijn opgesteld conform de richtlijnen van het UWV. De second opinion kan worden ingezet vanaf € 250, – exclusief btw. Tegen relatief lage kosten weet je dus precies waar je aan toe bent. Een extra prettige bijkomstigheid is dat je hier ook dure loonsancties mee kunt voorkomen. Niet geheel onbelangrijk, want zieke werknemers kosten immers al genoeg.