6.9 C
Amsterdam
maandag, mei 25, 2020
Home Automotive Op vakantie met de zakelijke auto, mag dat?

Op vakantie met de zakelijke auto, mag dat?

Je mag als ondernemer je zakelijke auto ook privé gebruiken, ook voor bijvoorbeeld een vakantie. Wel krijg je dan al snel met bijtelling te maken omdat een vakantie privégebruik is. Wel kun je kosten als bijvoorbeeld brandstof en de tol voor het grootste gedeelte aftrekken.

Toch klinkt het tegenstrijdig om met de zakelijke auto op vakantie op vakantie te gaan. Er zijn natuurlijk wel ondernemers die ook op vakantie doorwerken maar een vakantie heeft hier niets mee te maken. Logisch dus, dat er veel ondernemers zijn die zich afvragen of je wel met de zakelijke auto op vakantie mag.

Bonnetjes

Je mag dus op vakantie met je zakelijke auto maar, bewaar wel alle bonnen. Je kunt namelijk de autokosten aftrekken van de winst. Die van de tol, de brandstof en de parkeerkosten, mits je deze betaalt met de zakelijke betaalmiddelen natuurlijk.

Bijtelling op vakantie

Wel zitten er een aantal belangrijke punten aan, waar je rekening mee moet houden. Je krijgt namelijk al snel te maken met bijtelling. Als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan moet je een percentage van de cataloguswaarde optellen bij je inkomen.

Kilometeradministratie

Wil je geen bijtelling? Dan moet je aan kunnen tonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dit doe je met een kilometeradministratie. Let op, de Belastingdienst controleert hier heel streng op. Ga je dus zo’n administratie bijhouden omdat je geen bijtelling wilt, dan is het dus niet verstandig om met de zakelijke auto op vakantie te gaan. Tenzij je binnen Nederland gaat en die 500 kilometer niet overschrijdt natuurlijk.

Wel op vakantie

In alle andere gevallen kun je dus gewoon met je zakelijke auto op vakantie gaan, omdat je al bijtelling betaalt. Wel moet je er rekening mee houden dat de gemaakte kosten redelijk blijven. Blijkt achteraf dat de meeste kilometers privé gereden zijn, dan kan de Belastingdienst een bijtelling opleggen die gelijk is aan het werkelijke aandeel van het privégebruik. Daarnaast is de kans ook groot dat buitensporig hoge buitenlandse autokosten waarschijnlijk niet geaccepteerd worden door de Belastingdienst, als deze niet meer in verhouding staan met de normale kosten voor de auto wanneer je deze zakelijk gebruikt.

Btw terugvragen

De btw kan teruggevraagd worden. aan het eind van het jaar moet de btw betaald worden voor het privégebruik van de zakelijke auto. De hoogte van dat bedrag kan makkelijk uitgerekend worden met de kilometeradministratie. Heb je die niet? Ga er dan vanuit dat je 2,7% van de cataloguswaarde van de auto betaald aan btw.

Lees ook: Waarom je met een auto van de zaak zou moeten rijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

LinkedIn content die zorgt voor interactie

Waarschijnlijk gebruik je LinkedIn al wel maar, weet je ook hoe je het zo optimaal mogelijk kan gebruiken? Op het moment dat je een...

Zo houd jij je personeel gezond

Gezond personeel is belangrijk, evenals personeel dat het naar zijn zin heeft op de werkvloer. Maar hoe zorg je daarvoor en belangrijker nog, hoe...

Logo ontwerpen? Hier moet je rekening mee houden!

Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Dan moet je hier natuurlijk een goed logo voor hebben. Het bedenken van een logo...

Hoe zorg je voor zakelijk succes op Instagram?

Heb je een vrij jonge doelgroep, dan kun je tegenwoordig niet meer om Instagram heen. Het is een platform voor inspiratie, waar gebruikers foto’s...