Welke soorten verzuim zijn er?

0
22704
Problemen

Wanneer één van de werknemers verzuimt is dit natuurlijk erg vervelend maar het kan jou als ondernemer ook nog eens veel geld kosten. Welke vormen van verzuim zijn er, wat kun je doen om verzuim te voorkomen en hoe dek je deze financiële risico’s? Dat lees je in dit artikel!

De verschillende soorten verzuim

De bekendste en meest voorkomende soort verzuim is natuurlijk ziekteverzuim. Er wordt gesproken van ziekteverzuim als een werknemer zijn arbeidsovereenkomst niet na kan komen vanwege medische redenen. Deze redenen moeten wel aantoonbaar zijn. Binnen het ziekteverzuim zijn verschillende soorten die we hieronder uitleggen samen met de andere vormen van verzuim.

1.      Kortdurend ziekteverzuim

Iedereen wordt weleens ziek, ook je werknemers. Dat is vervelend maar is meestal ook binnen een paar dagen weer voorbij, zoals bij een griepje. De schade voor je bedrijf blijft in deze gevallen dus beperkt. Je zal de werknemer die paar dagen wel moeten doorbetalen en eventueel vervanging moeten regelen maar dit is een ondernemersrisico dus als het goed is, staat dit ingecalculeerd. Kijk wel even de cao goed na; sommige cao’s bieden namelijk de mogelijkheid aan twee wachtdagen in te stellen. In die eerste twee ziektedagen hoef je de werknemer dan niet door te betalen.

2.      Frequent kortdurend verzuim

Wanneer een werknemer zich vaker ziek meldt, spreken we van een frequent kortdurend verzuim. Je doet er in dat geval goed aan eens met je werknemer in gesprek te gaan. Is er een conflict op het werk, werkstress, privéproblemen? Probeer dit op te lossen voor zo ver dat mogelijk is. wanneer een werknemer vaak kortdurend verzuimt is dit slecht voor je bedrijfsvoering. Hiervoor zou je hem kunnen ontslaan.

3.      Langdurend ziekteverzuim

Bij een kortdurend verzuim hoef jij als werkgever niet veel te regelen. Het belangrijkste daarin is het doorbetalen van het loon en de ziektemelding bij de Arbo- of bedrijfsarts. Maar wanneer een werknemer zes weken of langer ziek is, wordt het een ander verhaal. Je krijgt dan namelijk te maken met de Wet verbetering poortwachter. In deze wet staat dat je samen met de werknemer en met ondersteuning van een gespecialiseerd verzuimbedrijf moet werken aan de re-integratie. De kosten voor dit traject liggen bij jouw bedrijf.

Daarbij komt dan ook nog het doorbetalen van het loon. Dit moet minimaal 70 procent van het loon zijn voor een periode van maximaal twee jaar. Kijk dit wel goed na in de cao, bij sommige bedrijven moet je het eerste jaar het volledige loon doorbetalen. Daarnaast krijg je natuurlijk ook nog te maken met de kosten voor het vervangen van je werknemer.

4.      Ongeoorloofd verzuim

Het gebeurt helaas weleens dat een werknemer gewoon niet op komt dagen terwijl hij wel moet werken. Dit heet ongeoorloofd verzuim. Dit kan komen doordat hij bijvoorbeeld te laat terug is gekomen van vakantie, meedoet met een staking zonder jouw toestemming of in hechtenis blijkt te zitten. In deze gevallen geldt de regen ‘geen arbeid, geen loon’. Je hoeft de werknemer dus niet te betalen want hij komt zijn arbeidsovereenkomst niet na. In gevallen als deze zul je als werkgever waarschijnlijk eerst proberen in contact te komen met hem en om uitleg vragen. Eventueel kun je proberen hem aan te sporen alsnog op het werk te komen. Lukt dit niet, of weigert hij? Dan kun je een ontslag overwegen. Wel is de kans klein dat de rechter hier mee akkoord gaat. Je kan hem namelijk pas ontslaan nadat hij al eerder is gewaarschuwd voor ongeoorloofd verzuim. Dit geldt ook voor een werknemer die in hechtenis zit, tenzij dit een relatie heeft tot het werk.

5.      Verzuim door sportongeval

Dat sporten goed is voor je, hoeven wij je niet te vertellen, maar tijdens het sporten kun je wel geblesseerd raken. Wanneer een werknemer is geblesseerd tijdens het sporten en daardoor enige tijd uit de roulatie is, kan hij zich gewoon ziek melden. Deze melding moet behandeld worden als een gewone ziekmelding; binnen vier dagen meld je de werknemer ziek bij de bedrijfsarts en het loon wordt gewoon doorbetaalt. Gebeuren zulke blessures vaker, dan heb je als werkgever het recht de werknemer hierop aan te spreken en hem te vragen te stoppen met de sport. Hem ontslaan wegens herhaaldelijk verzuim door een sportongeval mag niet.

Lees ook: Werknemer ontslaan, hoe pak je dat aan?