Zet in op het terugdringen van het ziekteverzuim binnen de organisatie

0
13402
ziekteverzuim

Voor het waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering binnen een bedrijf is het beperken van het ziekteverzuim cruciaal. De continuïteit van een organisatie komt in gevaar op het moment dat collega’s het werk van een langdurig zieke medewerker over moeten nemen. Het zorgt voor een aanmerkelijke toename in de werkdruk, wat de kans vergroot dat ook andere medewerkers langdurig thuis komen te zitten als gevolg van bijvoorbeeld een burn-out. De huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt het niet eenvoudig om het uitvallen van medewerkers op te vangen. Een optie die overblijft is het afstoten van opdrachten; iets wat impact heeft op de bedrijfsresultaten. 

Niet alleen voor de continuïteit van bedrijven is het belangrijk te zorgen voor een zo laag mogelijk ziekteverzuim. Denk ook aan de financiële risico’s die hieraan kleven. Als werkgever ben je verplicht een medewerker door te betalen, wanneer deze (langdurig) ziek is. Naast de kosten voor de loondoorbetaling ben je vaak geld kwijt aan de re-integratie van een medewerker. Hoe zet je als ondernemer in op het terugdringen van het ziekteverzuim?

Verzeker je tegen de financiële risico’s van (langdurig) ziekteverzuim

Voorkom dat je als organisatie opdraait voor de kosten die voortkomen uit het doorbetalen van het loon van een medewerker. Vaak gaat het hierbij om dubbele kosten; niet alleen het salaris van de uitgevallen medewerker, maar ook dat van een ingehuurde of aangenomen vervanger. Je kunt je als organisatie verzekeren tegen deze financiële schade. Kies voor de verzuimverzekering Nationale-Nederlanden, om de financiële verplichting bij loondoorbetaling vergoed te krijgen. Ook bieden verzekeraars vaak hulp bij het uitwerken van het re-integratietraject van een zieke medewerker. Het is om verschillende redenen belangrijk om hier zo snel mogelijk aan te beginnen. 

Zorg voor een gezonde werkplek en stimuleer beweging

Om het risico op een snel toenemend ziekteverzuim onder het personeel te minimaliseren is het allereerst zaak om als organisatie te zorgen voor een gezonde werkplek. Ziekteverzuim komt niet alleen voort uit een burn-out, vaak als gevolg van een te hoge werkdruk. Denk ook aan een verminderde weerstand bij medewerkers, wat leidt tot bijvoorbeeld griepklachten bij een infectie met een virus. Een gezonde werkplek is voorzien van kwalitatief hoogstaande lucht- en klimaattechniek. Enerzijds mechanisch, anderzijds door bijvoorbeeld een groot aantal planten en een moswand in je bedrijfspand te gebruiken. Het groen zuivert de lucht, wat de kans op ziekte onder personeel verkleint. Daarbij zorgen planten voor een toename van de concentratie zuurstof in de lucht, wat het voor medewerkers makkelijker maakt om zich langdurig te concentreren. 

Bied een gratis lunch aan in combinatie met een sportvergoeding 
Naast het bieden van een gezonde werkplek aan je personeel, loont het om in te zetten op een gezonde lunch. Faciliteer bijvoorbeeld een gratis lunch in het bedrijfsrestaurant met verschillende gezonde broodjes en salades. Ook wanneer de lunch niet gratis is, loont het om ongezonde snacks weg te laten uit het assortiment. Zo komen collega’s niet of minder snel in de verleiding om een kroket of frikandel te nemen, in plaats van een frisse salade of bijvoorbeeld een appel. 

Bied naast een gezonde lunch een vergoeding aan medewerkers, waarmee zij een sportabonnement af kunnen sluiten. Het maakt de stap veel minder groot om te beginnen met sporten. Denk aan een abonnement op de sportschool, een lidmaatschap bij de plaatselijke hardloopvereniging, enzovoorts.

Focus op gezondheid medewerkers trekt nieuwe collega’s 

Door zaken als een gratis lunch en een vergoeding voor het abonnement op de sportschool op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden, maak je jezelf als werkgever aantrekkelijker voor nieuwe collega’s. Je toont met dergelijke zaken aan veel aandacht te besteden aan de gezondheid van het personeel.