Ga je binnenkort of binnen een aantal jaren stoppen met je bedrijf, dan kan het zijn dat je bedrijf niet zal worden voortgezet. Indien je vaste mensen in dienst hebt, doe je er verstandig aan hen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van de ingrijpende veranderingen die eraan zitten te komen. Daarnaast is er natuurlijk nog meer te regelen. Wat dat is, lees je in dit artikel.
Wanneer je bedrijf wordt stopgezet
Wordt je bedrijf stopgezet, dan zal je dit tijdig aan het UWV door moeten geven. Dit zodat je een vergunning kunt krijgen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen. Daarnaast moet je al je werknemers ruim van tevoren op de hoogte stellen van het feit dat je gaat stoppen met het bedrijf en dat deze niet zal worden voortgezet. Met op tijd wordt in dit geval tenminste zes weken bedoelt. Dit omdat je werknemers voldoende tijd moeten krijgen om aan het idee te wennen maar ook om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
Veel eerder informeren
Toch is het veel slimmer om je werknemers hier eerder over te informeren. Ga uit van twee maanden, al is een paar maanden eerder natuurlijk nooit erg. Zo voorkom je dat werknemers zich ziek gaan melden omdat de procedure hun frustreert. Je kunt dan het beste zoiets zeggen als: “Ik wil ermee stoppen en ben op zoek naar een opvolger of een koper maar dit is momenteel erg moeilijk. Zet daarom alsjeblieft je beste beentje voor de komende tijd. Mocht een verkoop of overname uiteindelijk niet lukken, dan is er een kans op ontslag.”
Daarnaast zorgt het er natuurlijk ook voor dat, op het moment dat je werknemers dit weten, zij wellicht ook eens bij iemand kunnen peilen of er interesse is. misschien heeft één van hen wel een familielid of goede vriend die wellicht interesse heeft in het overnemen of kopen van het bedrijf, waardoor ontslag misschien niet eens nodig is.
Collectief ontslag
moet je uiteindelijk 20 werknemers of meer laten gaan wegens bedrijfseconomische redenen dan is er sprake van het zogeheten collectief ontslag. Je bent verplicht om dit minimaal drie maanden van tevoren schriftelijk te melden bij de vakbonden en bij het UWV. Hierna treedt er een wachtperiode van één maand in. In deze maand moet je overleg hebben met de belanghebbende vakbonden om te kijken of er eventueel ontslagen voorkomen kunnen worden en om een sociaal plan op te stellen. Na deze maand gaat de procedure bij het UWV van start. Op dat moment worden de aanvragen voor ontslagvergunningen volgens de normale procedure afgehandeld.
Lees ook: Werknemer ontslaan, hoe pak je dat aan?